BD
BA
puseeeeeeeeek...

B a k a l a r

30. listopadu 2010 v 18:00 | Euridika |  J í d l o
Na Štědrý den v Chorvatsku, místo "českého" kapra, vaří se sušená ryba bakalar.  Nĕkdy dávno, toto jídlo jedli hlavnĕ chudí lidé ale časem se to zmĕnilo a  bakalar se stal "boháčem" tj. tak je drahý že si ho, málo kdo, může dovolit jíst vickrát do roka , s výjimkou na Štědrý den.
Bakalar se připravuje na mnoho způsobů, ale mĕ nejvíc chutná ten, na který vám tedˇ napíšu recept.

Pravý bakalar

Postup:

Sušená ryba (bakalar) musí se, aspoň přes noc, namáčet ve vodĕ. Potom se trochu, paličkou na maso, potluče aby se lepší oddĕlila od kosti, když bude uvařená a musí se vařit cca 2 h.
Rybu vaříme ve slané vodĕ do které předem přidáme malo vegety, sůl a 3 kuličky pepře. Uvařený bakalar procedíme ale vodu si necháme protože ju budeme pozdĕji potřebovat.
Uvařené brambory ve slupce oloupeme, vychlazené nakrájíme na plátky a vložíme do mísy i přidáme kousky ryby.
Pak spolu se solí, pepřem, jemnĕ nakrájeným česnekem, s petrželem a libovolným množstvím olivového oleje, všechny připravené ingredience, promícháme i přidáme rybí vývar a zase trochu promícháme.
Bakalar
Bakalar na levno (rybí filé na bakalar)

Postup:

Příprava je stejná jak i předchozí, jediny je rozdíl v tom, že místo sušené ryby (bakalar), použíjeme, krátce vařené, rybí filé.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Moře lásky Moře lásky | Web | 30. listopadu 2010 v 18:54 | Reagovat

Rybičko má
Zbožnuji balakar. Hezky od tebe že jsi českym blogerum napsala jak je to u nás., co se jí u nas na Š. den. Krasně jsi to zanimovala, hned mám chut'.
Musim ti jednou uvařit i "bakalar na bjanko".
Pusim tě, rybičko má

2 Margarita Margarita | Web | 1. prosince 2010 v 6:52 | Reagovat

Ahojky Euridičo vítám tě doma já teď jedu do Hořic, až se vrátím přijdu si to přečíst to jsem moc zvědavá, Vladko má pravdu je dobře, že jsi napsala jaké je to  u vás. Chystej kafe odpoledne se stavím :o))

3 Romi Romi | Web | 1. prosince 2010 v 7:37 | Reagovat

Zajímavý receptík.)

4 Latryna Latryna | Web | 1. prosince 2010 v 8:02 | Reagovat

Bosorečka moja!!!! Čo sa stalo, že si na nete tak skoro ráno???? CMUKY papa

P.S. Ryby nemusím, ani sušené... Nemám ich rada aj keď viem, že sú moc zdravé. papa

5 Jarka Jarka | Web | 1. prosince 2010 v 9:22 | Reagovat

Bakalar, tento název jsem ještě neslyšela a nejsem si jistá, jestli by mi chutnal. Vařená ryba, vařené brambory? ??? Asi hodně záleží na tom, jak se jídlo dochutí a pak to může být dobré. Kdyby mi bakalar někdo připravil, určitě bych ochutnala. :-P

6 ilon ilon | Web | 1. prosince 2010 v 11:13 | Reagovat

Je zajímavé, jak jsou vánoční tradice všude jiné. O bakalarovi slyším poprvé, určitě to je moc dobré, ale člověk je přeci jen zvyklý na kapříka se salátkem :-) Už se těším, až bude plavat ve vaně :)))

7 Margarita Margarita | Web | 1. prosince 2010 v 12:00 | Reagovat

Tak jsem tady na ten Bakalár, já mám ryby ráda a na té animaci to v míse nevypadá špatně, myslím že by mi to chutnalo, ale musím přiznat že jsem ještě neviděla sušenou rybu. No všude jsou jiné zvyky mi děláme tradičně kapra a bramborový salát a je to docela nudné.:o))Krásný den Euridičko!!

8 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 5. prosince 2010 v 1:13 | Reagovat

Určitě bude dobrý ale řízek z kapra je mňam.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.